Mentaal in sport

Wat is mentaal en het belang van mentale training

Mentaal in sport

Jezelf verbeteren in sport gaat bijna altijd over het spel zelf, jouw fysieke, tactische en technische kwaliteiten. Over welke trucjes je moet doen om de tegenstander uit te lopen, wanneer je goed staat in het veld, hoe je je hand moet neerzetten en hoe je kunt zorgen dat je fit bent en meer uithoudingsvermogen hebt. Het mentale onderdeel van sport komt vaak nog maar weinig aan bod, terwijl dat dit net zo veel effect kan hebben als de fysieke, tactische en technische verbeteringen.

Wat is mentaal


De Van Dale geeft het antwoord: ‘in (of van) de geest’. Dus, alles waarbij het gaat om je geest, alles wat in je hoofd zit. Dit zijn gedachten, zoals overtuigingen, meningen, oordelen, standpunten en vragen. Wat denk je van iets, vind je het leuk of juist niet, heb je er zin, denk je dat je er goed in bent of slecht. Hiervan dwalen er bij ieder wel 50 van rond iedere minuut van de dag. Ook tijdens je sport gebeurd dit continu en toch wordt er maar weinig met al die gedachten gedaan. Een deel heeft geen effect op je en is neutraal, of beïnvloedt je positief, maar 80% van je gedachten per dag is negatief.

''Deze gedachten werken ook negatief op jou als persoon en kan je sport- en andere prestaties dan ook beïnvloeden''.

De invloed van mentaal

Alles wat er in je hoofd omgaat heeft gevolgen op hoe jij functioneert en presteert. De gedachten resulteren in een bepaald gevoel zoals plezier en een gevoel van geluk, of ook angst, frustraties en stress. Dit heeft een bepaald effect op jouw gemoedstoestand, positief of negatief. Deze gevoelens slaan weer over op je lichaam. Je lichaam voelt iets en reageert daarop. Als jij stress of spanning ervaart wordt je lichaam misschien wel koud, of je hebt plotseling last van spierpijn of trillende handen. Aan de positieve kant kan je ook energieker worden of erdoor soepeler over het veld heen bewegen. Hieruit blijkt dat je mentale toestand dus wel degelijk effect kan hebben op je functioneren, zowel positief als negatief. Het kan je blokkeren of vooruit helpen en beïnvloedt zo je prestaties. Het heeft invloed op je welzijn, maar ook of je erdoor het maximale uit jezelf kunt halen en optimaal kunt presteren.

Focus op mentale training

Mentaal is dus net zo belangrijk als andere onderdelen om een betere presteerder te worden. En vaak door juist aan dit mentale aspect aandacht te besteden kan het je helpen een streepje voor te hebben op de rest. Door te focussen op mentaal verbeteren kun je meer grip krijgen op mentale processen die spelen. Dit kun je trainen in mentale training. Hierdoor kun je in de meest moeilijke en ingewikkelde situaties, controle hebben over jezelf en op je top presteren. Er zijn verschillende mentale vaardigheden waar je aan kunt werken, denk aan concentratie, omgaan met emoties, veerkracht/mentale weerbaarheid en zelfvertrouwen