Blog: Méér motivatie

Blog: Méér motivatie


Méér motivatie hebben voor de taken die je moet uitvoeren voor werk, studie, sport, huishouden of vrije tijd, dat willen we allemaal wel! Maar hoe kun je dit voor elkaar krijgen? In deze blog geven we je tools om je motivatie te vergroten zodat je dichter bij je doelen kan komen, meer tevreden bent met jezelf, meer kunt bereiken en beter presteert!

Motivatie hebben we allemaal. Je bent extrinsiek gemotiveerd of intrinsiek gemotiveerd, maar het meeste gedrag dat je uitvoert heeft wel een soort motivatie. In de vorige blog zijn we dieper ingegaan op wat motivatie is. Weliswaar wil je vast ook wel eens jezelf verder kunnen motiveren dan je op dat moment bent. Je wilt het liefst intrinsiek of geïntegreerd gemotiveerd zijn want deze types motivatie komen het meest uit jezelf. Doordat het uit jezelf komt ben je eerder geneigd om door te gaan, ook wanneer extrinsieke motivationele factoren wegvallen, zoals complimenten of winst (geld of een beker winnen). Tenslotte, je doet het voor je eigen plezier en omdat je de actie zelf wilt uitvoeren. Het zorgt er ook voor dat je je gelukkiger voelt, want je doet iets waar je plezier uit haalt, waardoor ook je algemene welzijn verbetert en als gevolg je prestaties!

Om dit te bereiken kun je de volgende 6 tools toepassen:

  1. Leg de nadruk op individuele mastery, op je eigen ontwikkeling. Dit zorgt ervoor dat je focus legt op jezelf en niet op anderen of op je resultaten. Je doet het voor jezelf en niet omdat je anderen blij moet of wilt maken.

  2. Zorg voor de mogelijkheid tot keuzes. Hierdoor versterkt het je gevoel van autonomie, waardoor de intrinsieke en geïntegreerde motivatie versterkt wordt. Je kunt kiezen voor wat JIJ wilt doen en daardoor ook zelf bepalen waarom en wat je gaat doen.

  3. Leg weinig nadruk op het vergelijken van jezelf met anderen. Daar heb je geen controle op en zorgt ervoor dat je motivatie kan dalen. Kijk naar je eigen ontwikkeling. Zie je vooruitgang, dan kan je daaruit je motivatie halen. Die succeservaringen zorgen voor meer motivatie.

  4. Focus op je plezier, van de oefening of de actie. Wanneer je iets leuk vindt dan is er meer kans dat je het gaat doen en mee door gaat. Om er meer plezier in te vinden kun je bijvoorbeeld zorgen voor extra afwisseling, prikkeling of sensatie, zet er bijvoorbeeld een leuk muziekje bij aan of doe het samen met anderen.

  5. Geef een reden aan je activiteit. Als je een doel of reden hebt voor het uitvoeren van de oefening, is er meer intrinsieke motivatie. Je geeft waarde aan de activiteit, zo kan je aan fysieke activiteit doen voor gezondheid, functioneren, plezier en/of zo gezond mogelijk willen leven. Bedenk eens welk doel jou motiveert.

  6. Maak gebruik van zelfspraak. Probeer eerlijk en realistisch te zijn, maar zeker ook motiverend. En soms streng als je weet dat je dit nodig hebt om net dat drempeltje over te gaan om meer uit jezelf te kunnen halen, waardoor je dan achteraf erg tevreden over jezelf zult zijn.

Aan de slag

  • Kies een of twee van deze tools uit die je gaat gebruiken om jezelf motivatie te geven.
  • Bedenk wat je dan precies gaat doen: wat ga je tegen jezelf zeggen, waar ga je precies op focussen?
  • Maak het specifiek, zodat je jezelf op de juiste momenten op de juiste manier kan motiveren.

Let's go & move your mind

Wil je nog meer kennis over motivatie? Bezoek dan de socials van MOVE en de website https://movesportpsychologie.nl/ en maak vooral een afspraak om jezelf meer inzichten en technieken te geven om jezelf te motiveren en het beste uit jezelf te halen!