Blog: Motivatie

Blog: Motivatie


Test jouw motivatie: Hoe ben jij gemotiveerd, wat motiveert jou en wat doe jij om jezelf te motiveren? Denk jij aan je doelen en waarom je die doelen wilt behalen? Of zeg je tegen jezelf dat je het moet doen, omdat je het gewoon moet doen?

Soorten motivatie

  1. Intrinsieke motivatie Als je intrinsiek gemotiveerd bent, dan doe je de actie puur voor de actie zelf, je haalt daar plezier, gezelligheid, succes uit. Je speelt een muziekinstrument of sport puur omdat je het leuk vindt. Je kan ook denken aan het concept van ‘van je werk je hobby maken’.

  2. Geïntegreerde motivatie Bij geïntegreerde motivatie is de actie zelf voor jou intrinsiek belangrijk, vanwege een doel dat je bereikt door het gedrag uit te voeren. Je identificeert je met het gedrag dat je uitvoert, het is onderdeel van wie je bent en je vindt het dus belangrijk. Je doet het gedrag omdat je waarde aan hecht. Bijvoorbeeld: “Ik doe het omdat het symboliseert wie en wat ik ben.” bijv. naar de sportschool gaan omdat je je eigen gezondheid belangrijk vindt.

  3. Geïdentificeerde regulatie Wanneer je geïdentificeerd gemotiveerd bent is het gedrag zelf niet meer belangrijk, maar is het het doel wat je kan bereiken door het uit te voeren wel aantrekkelijk. Het uitvoeren van de actie leidt tot een hoger doel dat je wilt bereiken. Je kan denken aan gaan sporten, omdat je er dan fitter uitziet.

  4. Geïntrojecteerde motivatie Dit is wanneer je het gedrag wilt uitvoeren, omdat je dan een slecht gevoel weg haalt of een goed gevoel ervoor terugkrijgt, zoals opluchting dat je het tenminste hebt gedaan of niet schuldig voelen omdat je het niet hebt gedaan. Zelfbeeld verhogen, angst. Je doet het gedrag, omdat je iets van binnen voelt, een bepaalde emotie als angst of schuld, die je motiveert/drukt om het gedrag uit te voeren. Je wilt bijvoorbeeld niet je trainer teleurstellen door niet op te komen dagen of de opdracht niet goed uit te voeren. “Ik doe dit omdat ik een spanning binnenin voel (bv. schuld) dat me druk geeft om het te doen.”

  5. Externe regulatie Bij externe regulatie doe je het voor beloning of om straf te vermijden. Je doet het bijvoorbeeld voor het geld. Je doet het niet voor jezelf of voor de actie, je doet het voor iets daarbuiten. Je gedrag hangt dus af van de consequenties die daaraan vastzitten. Je kan denken aan het idee dat als je niet komt trainen, je wissel staat. ''Ik doe dit gedrag voor een beloning, of omdat ik gedwongen ben.”

  6. Amotivatie Dit is wanneer je het doet uit gewoontegedrag, zonder intentie. Je ziet het als zinloos. Bijvoorbeeld het uitvoeren van je ochtendritueel, zoals opstaan uit bed en je tandenpoetsen.

Welke motivatie heb jij en waarom motiveert jou dat?

Het is belangrijk om inzicht te krijgen in de soorten die jou motiveren. Elk gedrag dat jij uitvoert in je leven doe je met een bepaalde motivatie, maar dit kan per actie verschillen. Door te weten waarom je het doet of wat jou helpt om meer gemotiveerd te zijn, kun je jezelf nog meer motiveren. Je kunt erop inspelen en zorgen dat je iets doet waar je ook echt de motivatie voor helpt wat maakt dat de taak gemakkelijker uit te voeren valt. Hierdoor kun je meer uit jezelf halen en meer bereiken.

Aan de slag

Wil je meer weten over motivatie of samen aan de slag met jouw motivatie? Om meer inzicht te krijgen in jouw motivatie, te leren hoe je je jezelf beter kan motiveren en andere sportpsychologische technieken onder de knie te krijgen. Maak een afspraak via het contactformulier hieronder. Let’s go & MOVE your mind!