Blog: Optimaliseer jouw aandacht

Blog: Optimaliseer jouw aandacht


Kun jij ook wel eens niet concentreren? Je wilt zo graag die opdracht afmaken en toch raak je telkens weer afgeleid of kan je gewoon niet focussen. Je krijgt je niks op papier, je bent afgeleid door het publiek of je coach of vergeet wat je zou spelen op je instrument. Hoe kun je zorgen dat je dan de focus terugpakt, en waar moet je je dan eigenlijk op focussen voor een goede prestatie?

Optimale concentratie

Om hier mee te kunnen beginnen moet je eerst weten wat je doel is, wat je wilt gaan doen en waar je je dus eigenlijk op wilt focussen. Zodat je je aandacht kunt richten op je taak. Het liefst wil je zelfs optimale concentratie bereiken zodat je optimaal kunt presteren.

“The power of direction, which, in other words, is concentration.”

Wat is aandacht en concentratie?

Aandacht is het kunnen richten op dat wat je belangrijk vindt op dat moment en daar op kunnen concentreren. Controle hebben over je aandacht is dat je bewust kan kiezen waar jij je aandacht op richt. Optimale concentratie gaat nog een stap verder. Dit is gerichte aandacht op het juiste moment, op de juiste dingen en op de juiste manier.

Met moment bedoelen we de timing, aan het begin of bijvoorbeeld op het eind en ook de duur ervan bijvoorbeeld lang of kort. De juiste dingen gaan specifiek over de taak, welk onderdeel ervan moet je op focussen, hoe concreter hoe beter. En met de juiste manier gaat het over of je aandacht breed of smal georiënteerd is, dus gericht op veel of weinig dingen. En of je hem moet richten op wat er intern of extern gebeurd, dus de processen binnen in jou of zaken uit de omgeving.

Als je dat hebt, dan krijg je alle nodige informatie binnen en kun je dat in je opnemen. Een voorbeeld is het nemen van een penalty. Volledige concentratie bij die penalty is wanneer je gericht bent op die bal die ‘in het doel’ moet op het moment dat het fluitje gaat. Een ander voorbeeld is wanneer je bij het spelen van een muziekstuk je aandacht richt op de bladmuziek en de noten die je moet spelen op je instrument.

Aandachtsplan

Maak voor jezelf eens een aandachtsplan, door simpelweg de tabel in te vullen. Voor optimale concentratie bij jouw taak waar moet dan jouw aandacht op gericht zijn, op welk moment e op welke manier?

Wil je er verder mee aan de slag? Neem contact op met MOVE via het contactformulier en dan helpen we je hier graag bij. Op naar meer focus en beter presteren!